Το franchising αποτελεί ένα σύστημα marketing προϊόντων ή/και υπηρεσιών, το οποίο σύμφωνα με διάφορες ανεξάρτητες στατιστικές ελαχιστοποιεί τον επιχειρηματικό κίνδυνο που ενέχει το άνοιγμα μιας οποιασδήποτε νέας επιχείρησης, ενώ παρέχει πολλά εχέγγυα για επιτυχημένη και κερδοφόρο λειτουργία. Αυτό οφείλεται στους εξής λόγους:
- Το μοντέλο της επιχείρησης είναι δοκιμασμένο ως προς την ανταγωνιστικότητά του στην αγορά και ως προς την λειτουργικότητά του στα υπάρχοντα καταστήματα, τόσο από τον franchisor (δικαιοπάροχο) στο πιλοτικό/ά κατάστημα/τα όσο και από τους εν ενεργεία franchisee (δικαιοδόχο). Τα προβλήματα και τα δαπανηρά λάθη που συνήθως ανακύπτουν στην αρχική περίοδο έχουν ήδη αντιμετωπισθεί, η δε δυναμική της αλυσίδας αποτυπώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα δικαιοπάροχου και δικαιοδόχου.
- Η χρήση ενός αναγνωρίσιμου και εδραιωμένου ονόματος (brand name) ενισχύει την αποδοχή και την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης του δικαιοδόχου
- Ο franchisee επενδύει σε μία επιχείρηση “με το κλειδί στο χέρι”. Ιδανικά, ο franchisor θα του παρέχει βοήθεια στην επιλογή του σημείου και του καταστήματος, στην προμήθεια του εξοπλισμού και τις εργασίες μετασκευής του χώρου, στην αρχική εκπαίδευση και στα εγκαίνια. Παράλληλα, θα του παραδώσει μία σειρά από Εγχειρίδια Λειτουργίας τα οποία καλύπτουν όλα τα θέματα διοίκησης της επιχείρησης, Business Planning, θέματα Local Store Marketing, Merchandising κλπ.
- Η υποστήριξη του δικαιοπάροχου προς τον δικαιοδόχο είναι -σε ένα υγιές σύστημα franchise- συνεχής και δεν σταματά στην κατάρτιση της σύμβασης και τα εγκαίνια. Στη βάση μιας αλληλέγγυας προσπάθειας, ο δικαιοπάροχος, με βάση τα στοιχεία που παραλαμβάνει τακτικά από τους δικαιοδόχους και την ανάλυσή τους, αλλά και από επισκέψεις που εκτελούν τα αρμόδια στελέχη στα σημεία του δικτύου, οφείλει να ενημερώνει διαρκώς τον κάθε δικαιοδόχο για την πορεία του, να απαντά σε απορίες και να τον βοηθά να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του.
- Επιπλέον, ο δικαιοπάροχος οφείλει να παρακολουθεί τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της εμπορικής του δραστηριότητας, τις μεταβολές στις καταναλωτικές συνήθειες και προτιμήσεις, τις κινήσεις του ανταγωνισμού, ώστε να μπορεί να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις οι οποίες διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα της αλυσίδας.