Σε αρνητική πορεία για όλο το 2011 το ΑΕΠ σύμφωνα με το ΚΕΠΕ.

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011

Aρνητικό πρόσημο θα διατηρήσουν όλο το 2011 οι ρυθμοί μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του ΚΕΠΕ.
 
Ειδικότερα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί σε -4,43%. Επιπλέον ο ρυθμός μεταβολής του πληθωρισμού αναμένεται να διαμορφωθεί σε 4,02% όλο το 2011.
 
Όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ, η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ αντανακλά πρωταρχικά την μείωση της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης καθώς και την μείωση των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, που εν μέρει αντισταθμίζεται από την θετική συνεισφορά των εξαγωγών.
 
Η μείωση της εγχώριας ζήτησης ενισχύεται από τον υψηλό πληθωρισμό, την αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας, την μείωση της πιστωτικής επέκτασης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα και τους συνεχείς κλυδωνισμούς από την κρίση χρέους.
 
Ειδικότερα, το ΚΕΠΕ σημειώνει ότι ο μέσος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται να παραμείνει αρνητικό σε όλα τα τρίμηνα του 2011, ενώ συνολικά για το έτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο -4,43%.
 
Επισημαίνεται ότι η εκτίμηση για το πραγματικό ΑΕΠ (-4,43%) είναι δυσμενέστερη από την αντίστοιχη πρόβλεψη του Απριλίου που προέβλεπε ρυθμό μεταβολής -4,12%. Η απόκλιση μεταξύ των δύο προβλέψεων οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες και ειδικότερα, στην αναθεώρηση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ όπου διαπιστώνεται μεγαλύτερη της προβλεπόμενης συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά τα τελευταία τρίμηνα και στην επιδείνωση σχεδόν όλων των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας που αναφέρονται στην πραγματική οικονομία.
 
Το ΚΕΠΕ αναφέρει παράλληλα ότι η σημερινή δυναμική της οικονομίας, όπως εκφράζεται μέσα από το οικονομετρικό υπόδειγμα, δείχνει ότι (ceteris paribus) ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ ενδέχεται να λάβει θετικές τιμές από τα μέσα του 2012.
 
Όσον αφορά στον πληθωρισμό το ΚΕΠΕ προβλέπει τη διατήρησή του σε υψηλά επίπεδα σε όλα τα τρίμηνα του 2011 αλλά με μειούμενο ρυθμό. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο εκτιμάται πως θα φτάσει στο 4,99%, το δεύτερο στο 4,23%, το τρίτο στο 3,71% και το τέταρτο στο 3,15% με το μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 4,02%.
 
Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, ένα από τα αξιοπερίεργα της σημερινής συγκυρίας είναι ότι ενώ υπάρχει μεγάλη ύφεση, οι ρυθμοί πληθωρισμού παραμένουν επίμονα υψηλοί, υπερδιπλάσιοι από τους αντίστοιχους της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, σε όρους του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, ο μέσος όρος του πληθωρισμού στην Ελλάδα ήταν 4,99% ενώ στην Ε.Ε. 2,5% και στην Ευρωζώνη μόλις 1,87%.
 
Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγηθεί επαρκώς από τρεις παράγοντες. Πρώτον, από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, δεύτερον από την ολιγοπωλιακή δομή που διέπει πολλούς τομείς της οικονομίας η οποία καθιστά μερικώς άκαμπτες τις τιμές προς τα κάτω και τρίτον από τις συνεχείς και μεγάλες αυξήσεις των εμμέσων φόρων.
 
Όσον αγορά στην επιβράδυνση του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα, αντανακλά τα αποτελέσματα της μελλοντικής εξασθένισης της επίδρασης των έμμεσων φόρων, της αναμενόμενης μείωσης της ζήτησης και του κόστους εργασίας καθώς και των ευεργετικών επιδράσεων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

                                                      Κατεβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την δημοσίευση!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ


Επισκευθείτε το blog Franchise Blog του κύριου Παναγιώτη Γ. Ρουσόπουλου, Γενικού Διευθυντής της THE FRANCHISE CO
επιδοτούμενα προγράμματα
Πανόραμα franchise 2015
Dale Carnegie Training Flash
franchise Excellence Center
Χρήσιμα links
Επισκευθείτε το Franchise Portal. gr
διεθνής ανάπτυξη
Εγγραφείτε στο newsletter μας
Facebook Twitter Linked In YouTube
RSS Feeds
Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα Προσθήκη αυτής της σελίδας στα αγαπημένα μου Εκτύπωση αυτής της σελίδας Κορυφή