Ευρωπαϊκές δράσεις για τις Γυναίκες Επιχειρηματίες

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ανοιχτή Συζήτηση με θέμα «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Επιχειρηματική Πολιτική: Ευρωπαϊκές Δράσεις για τις Γυναίκες Επιχειρηματίες» που διοργανώθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου με τίτλο women@business, την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
Την ανοιχτή συζήτηση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών, κ. Ανδρέας Στεφανίδης, ο οποίος τόνισε τη σημασία υποστήριξης των γυναικών αλλά και των νέων εν γένει στα πρώτα στάδια σύστασης των επιχειρήσεων τους. Ταυτόχρονα υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας των νέων επιχειρηματικών κινήσεων όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων & Βιομηχανίας, κα. Άννα Δάντη στην τοποθέτηση της ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«η γυναικεία επιχειρηματικότητα αποτελεί πηγή ανάπτυξης και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Κι όμως, αυτή η πηγή δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα μπορούσε. Στην Ελλάδα, οι γυναίκες επιχειρηματίες αποτελούν μόνο το 20% των επιχειρηματιών ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος είναι 30%. Οι γυναίκες στην προσπάθειά τους να ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια από τους άνδρες, κυρίως όσον αφορά τη δημιουργία της επιχείρησης, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και την κατάλληλη επιμόρφωση. Είναι λοιπόν απαραίτητο να στηρίξουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα προσφέροντας τα κατάλληλα μέσα και εργαλεία που θα βοηθήσουν τις γυναίκες, όλων των ηλικιών, να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια της Πράξης για τις Μικρές Επιχειρήσεις (Small Business Act), έχει ήδη δρομολογήσει συγκεκριμένες δράσεις με κύριο σκοπό την προώθηση role models (πρότυπα) όπως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρεσβειρών της γυναικείας επιχειρηματικότητας (http://ec.europa.eu/enterprise/policies/sme/promoting-entrepreneurship/women/ambassadors/index_en.htm). Tην περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα μαζί με άλλες 11 ευρωπαϊκές χώρες έγινε μέλος του δικτύου με την επιλογή 10 γυναικών επιχειρηματιών στο ρόλο των Πρεσβειρών. Τέλος, αρχές του 2011, η Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Επιχειρηματικότητας) θα δημοσιεύσει ακόμα μια δράση, αυτή τη φορά για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου Μεντόρων της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Μέσα στην οικονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας, κι έπληξε ιδιαίτερα το γυναικείο πληθυσμό, η γυναίκεια επιχειρηματικότητα αποτελεί εναλλακτική λύση που απαιτεί στήριξη και επιβράβευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Εμείς, από τη μεριά μας, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας καθώς και τη δημιουργία των κατάλληλων δεδομένων και συνθηκών για τη βελτίωση της καθημερινότητας των γυναικών επιχειρηματιών, όπως βοήθεια στο σπίτι, συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ελαστικό ωράριο, κλπ. Που εκτιμώ ότι θα βοηθήσουν την επιχειρηματική της δράση». 
Η κα Όλγα Σταυροπούλου, Γενική Διευθύντρια της εταιρείας συμβούλων Μίλητος Αναδυόμενες Τεχνολογίες & Υπηρεσίες, με σημαντική δράση στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ανέφερε πως«έχει παρατηρηθεί αύξηση τη γυναικείας επιχειρηματικότητας, στη χώρα μας, αλλά παρόλα αυτά τα ποσοστά παραμένουν χαμηλά συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά Κράτη Μέλη. Η γυναικεία επιχειρηματική προοπτική εκτός από τα γρανάζια της νομοθεσίας και της γραφειοκρατίας έχει να αντιμετωπίσει τα παραδοσιακά στερεότυπα αλλά και την εξισορρόπηση οικογενειακών υποχρεώσεων με τους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς της καριέρας.
Γενικότερα, όλοι έχουμε μια εικόνα της κατάστασης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες επιχειρηματίες αλλά πλέον πρέπει να εστιάσουμε σε λύσεις, συγκεκριμένες λύσεις. Άποψή μου είναι ότι οι καταλληλότεροι άνθρωποι να βοηθήσουν είναι οι ίδιες οι γυναίκες επιχειρηματίες. Αυτές που έχουν περάσει όλη τη διαδικασία. Πρέπει να τις καλέσουμε να μας μιλήσουν, κι εμείς να ακούσουμε. Για παράδειγμα, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου women@business νέες γυναίκες αποδέχθηκαν να αφιερώσουν χρόνο σε ουσιαστική πρακτική άσκηση κοντά σε έμπειρες γυναίκες επιχειρηματίες. Αν τις ρωτήσετε, θα σας επιβεβαιώσουν ότι έμαθαν πολλά περισσότερα συγκριτικά με κάποια θεωρητικά σεμινάρια. Πρακτική στην πράξη λοιπόν».
Στη συζήτηση συμμετείχαν γυναίκες επιχειρηματίες, φορείς επιχειρηματιών, εκπρόσωποι κέντρων ερευνών για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ακαδημαϊκοί καθώς και νέοι και νέες που επιθυμούν/σκέφτονται/προβληματίζονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Ενδιαφέρουσες απόψεις αλλά και χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της συνάντησης. Η συνάντηση αποτέλεσε αφορμή για ένα παραγωγικό διάλογο μεταξύ όλων των συμμετεχόντων για τους τρόπους ενθάρρυνσης και προώθησης της γυναικείας επιχειρηματικότητας καθώς και την εφαρμογή πρακτικών λύσεων προς την κατεύθυνση αυτή, σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα κύρια σημεία της συζήτησης θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού έργου women@business (http://www.womenatbusiness.eu).
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του έργου: κα. Μάγδα Καραμάνογλου [E. karamanoglou@militos.org – T. +30 210 6772129 – F. +30 210 6772116]
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ


Επισκευθείτε το blog Franchise Blog του κύριου Παναγιώτη Γ. Ρουσόπουλου, Γενικού Διευθυντής της THE FRANCHISE CO
επιδοτούμενα προγράμματα
Πανόραμα franchise 2015
Dale Carnegie Training Flash
franchise Excellence Center
Χρήσιμα links
Επισκευθείτε το Franchise Portal. gr
διεθνής ανάπτυξη
Εγγραφείτε στο newsletter μας
Facebook Twitter Linked In YouTube
RSS Feeds
Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα Προσθήκη αυτής της σελίδας στα αγαπημένα μου Εκτύπωση αυτής της σελίδας Κορυφή